Vuilfilters & Systeemwaterbehandeling


Vuilfilters

Door vuil in de installatie wordt uw (nieuwe) cv ketel storingsgevoeliger. Ophopend magnetiet (kleine ijzerdeeltjes) zorgt voor minder warmteafgifte van de radiatoren. Daarnaast kan het zich vasthechten aan de pomp en in de radiatorkranen met een verminderde werking of een defect tot gevolg.


Waar komt dat vuil in mijn verwarmingsinstallatie vandaan?

De belangrijkste oorzaak van vervuiling is corrosie(roest) als gevolg van de reactie tussen (de lucht in) water en de ijzerhoudende onderdelen in de installatie. Vervuiling in een cv-installatie bestaat grotendeels uit het schadelijke magnetiet. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart kleuren van het installatiewater.
Opgehoopt en vastzittend magnetiet hindert een optimale werking van de verwarming en leidt tot overmatige slijtage en storingen


Met magnetiet vervuild water 


Minimale aanwezigheid van magnetiet


Waarom is het aan te raden een vuilafscheider toe te passen?

De vervelende en soms kostbare gevolgen van vervuiling in het installatiewater kunnen worden voorkomen met een magnetische vuilafscheider. Met deze vuilafscheider wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater gehaald. Een installatie met schoon water is veel minder storingsgevoelig en zorgt ervoor dat de ketel zo zuinig mogelijk brandt en dat de pomp zo min mogelijk stroom verbruikt. De magnetische vuilafscheider wordt ondersteunt door alle bekende cv ketel merken. 


Energiebesparing

Met de spirotrap MB3 magnetische vuilafscheider van spirotech bespaart u tot wel 7,4% op energiekosten. Hiermee verdient deze vuilafscheider zich binnen 2 tot 4 jaar terug! 


Wilt u ook energie besparen en uw (nieuwe) cv ketel beschermen?

Systeemwaterbehandeling 

De kwaliteit van ons drinkwater is van het hoogste niveau. Geen wonder dat verwarmingsinstallaties er standaard mee gevuld worden. Van centrale verwarming tot warmtepomp en van vloerverwarming tot complete klimaatinstallaties. Maar goed drinkwater is nog geen goed systeemwater


Vervuiling beschadigt de binnenkant

Het maakt niet uit of een installatie oud of splinternieuw is, zodra een centrale verwarming in werking is, wordt het systeemwater op verschillende manieren verontreinigd. 

Daardoor raken leidingen, vloerverwarming en radiatoren verstopt, worden wisselaars, kleppen en andere gevoelige onderdelen beschadigd of gaan lekken en krijgt de installatie last van storingen. Door het systeemwater in topconditie te houden, blijft het hele systeem schoon. Een schone installatie functioneert niet alleen storingsvrijer, maar ook langer, rendabeler en zuiniger. 

 


Roest, kalk, zuurtegraad, en bacteriën

Naast corrosie(roest), wat ontstaat door zuurstof in het water, speelt kalk een grote rol in het rendementsverlies van uw systeem. Bij kalkafzetting van 0,5 millimeter op de warmtewisselaar van de ketel, kan het rendementsverlies oplopen tot wel 10%!


Met een verkeerde zuurtegraad (ph-waarde) worden installatiedelen aangetast en kunnen hierdoor voortijdig uitvallen of lek raken. De ideale ph-waarde voor een cv installatie ligt tussen de 7,4 en 8,2


Bacteriën en schimmels die in water leven, kunnen op langere termijn uitgroeien tot een schadelijke factor voor een cv installatie, onder andere doordat ze zorgen voor gasvorming (methaangas). De stank die vrijkomt bij het ontluchten van bijv. een radiator duidt op de aanwezigheid van methaangas.


Systeemwatertest

Met de systeemwatertest van Fernox bepalen wij snel en nauwkeurig hoe de kwaliteit van het water in uw cv installatie is. Aan de hand hiervan brengen we een volgend advies uit. 


  • Beschermen met Fernox protector bij een relatief schone installatie.
  • Monteren van een vuilfilter en filterfluid + protector toevoegen bij lichte vervuiling.
  • Systeem reinigen met Fernox cleaner en een spoelproces daarna beschermen met een vuilfilter en protector bij extreme vervuiling.
  • Bij vervuilde vloerverwarming spoelen met krachtspoelmachine.

Energiebesparing

Naast het verlengen van de levensduur van de totale installatie, brengt het optimaliseren van het water in een cv installatie een besparing met zich mee die kan oplopen tot 20% ! Een investering die zich gegarandeerd terug verdient in energieverbruik én onderhoudskosten.Wilt u ook een zuinige en storingsvrije cv installatie? vraag snel een systeemwatertest aan.